3 zile, 2 orase, Sofia si Veliko – prima parte

3 zile, 2 orase, Sofia si Veliko – prima parte

Prima impresie:

Bulgaria este o tara saraca, cu o infrastructura mai buna ca a noastra, ce incearca sa-si dezvolte tot mai mult partea de turism. O tara ce ne-a impresionat intr-un mod neasteptat de placut, cel putin prin orasele pe care le-am vazut.

Despre itinerariu :

Pentru noi „totul pe repede inainte” a devenit ceva normal. Uneori nu apucam cu adevarat sa ne bucuram de locul respectiv, ca trebuie sa ne intoarcem acasa sau sa plecam spre alta destinatie. Incercam totusi sa vizitam obiectivele cu adevarat importante, acele obiective ce nu ar trebui ratate.

Prin urmare am petrecut 2 zile in Sofia si  1 zi in Veliko.

Cum ajungi in Sofia ?

Cel mai simplu s-ar ajunge cu masina. Nu uitati sa va luati rovinieta, imediat ce treceti de vama.

Noi in schimb am preferat varianta cu autobuzul. Sunt cel putin 2 companii ce tranziteaza aceasta ruta, FlixBus (introdus de curand) si EtapGroup.

Ambele autobuze sunt comode, insa noi va recomandam pe cei de la FlixBus. Pretul biletelor poate sa fie destul de mic (20 euro – dus intors) mai ales daca le achizitionati din timp.

Pregatiti-va pentru un drum lung – aprox 7h.

Ziua 1:

Dupa drumul lung, prima zi a fost mai mult de relaxare, asa ca am optat pentru un tur organizat „gratuit”.

Turul este oferit de cei de la Free Sofia Tour, are o durata de 2h  si cuprinde 20 de obiective. Incepe din fata Palatului de Justitie. O sa vedeti oameni stransi langa una din cele 2 statui impunatoare ale unor lei ce strajuiesc palatul.

Am zis „gratuit” ,deoarece la sfarsitul turului, de regula se face o anumita donatie ghidului, fiecare dand cat considera.

Din aceste obiective o sa amintesc doar cateva, pe restul va las sa le decoperiti.

1. Catedrala Alexander Nevsky.

Impresionanta catedrala este a doua ca marime din Peninsula Balcanica, avand o capacitate de 5000 persoane. Constructia acesteia a inceput in anul 1882 si s-a terminat in 1912. Interiorul este unul luxos, avand in componenta sa elemente precum marmura de Italia, albatros si onyx de Brazilia.

2. Biserica Sfantul Gheorghe

Este denumita si biserica Rotunda, datorita formei sale rotunde. Considerata cea mai veche constructie din Sofia, aceasta dateaza de la sfarsitul secolului 3. Se crede ca aceasta biserica a fost construita de catre romani, pe un loc al unui templu pagan.

In anul 1600 este cucerita de otomani si devine moschee. In secolul 19 acestia o abandoneaza si devine din nou biserica crestina.

Biserica Sfantul Gheorghe

3. Biserica Sfanta Sofia

Se situeaza in apropierea catedralei Alexander Nevsky.

In secolul 14 orasul este denumit dupa aceasta biserica, iar in secolul 16 devine moschee, intrand sub dominatie Otomana. In secolul 19 structura acesteia este afectata de 2 cutremure, iar otomanii o abandoneaza.

Biserica Sfanta Sofia

4. Aleea caramizilor galbene

Printul Ferdinand visa sa faca din Sofia un oras de nivelul Vienei sau Budapestei. Problema era ca la vremea aceea, orasul era unul micut si simplist, neavand nici macar un drum pavat.

Acesta primeste ca dar de nunta „caramizi din lut de culoare galbena”, fiind folosite ulterior pentru a pava drumul din fata Palatului Regal.

Cu timpul aceasta alee a devenit un simbol al orasului.

Aleea caramizilor galbene

A urmat o plimbare, poate pe cel mai frumos bulevard din Sofia, Vitosha, care este marginit de o diversitate de pub-uri si restaurante. Bulevardul se termina cu o priveliste magnifica asupra muntelui cu acelasi nume.

Bulevardul Vitosha

Seara am incheiat-o la un restaurant, degustand o mancare cu specific bulgaresc.

Ziua 2:

Ziua a doua ne-am rezervat-o pentru a vizita Manastirea Rila, manastire ce face parte din Patrimoniul Unesco.

Manastirea Rila este cea mai mare manastire ortodoxa din Bulgaria fiind situata la o altitudine de 1147m. Intregul complex monahal acopera o suprafata de aproximativ 8800 mp.

Cum ajungem?

Varianta cea mai ieftina, este sa luati autobuzul ce pleaca din statia Ovcha Kupel, la ora 10.20.

Puteti ajunge la statia de autobuz in aproximativ 25 minute, luand tramvaiul nr 5 din spatele Palatului de Justitie.

Orarul tramvaiului

Autobuzul ajunge la ora 13.00 si se intoarce la ora 15.00.

Pretul biletului de autobuz, dus-intors, este de 22 leva si se plateste la sofer, iar o calatorie cu tramvaiul era in jur de 1,8 leva. Biletul se ia de la un aparat din autobuz, dar trebuie sa aveti marunt.

In cutia gri se introduce maruntul si primiti biletul

In afara manastirii exista diverse buticuri ce vand suvenire sau dulceturi. De asemenea exista si un restaurant ce are o mancare foarte buna si pe care vi-l recomandam.

Unde ne cazam?

Pentru cazare am ales Vega Pension, situata central, foarte aproape de obiectivele de interes.

Alte informatii

Ca idee, preturile din Sofia pot fi comparate cu cele din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Close Menu