3 zile, 2 orase, Sofia si Veliko a doua parte

3 zile, 2 orase, Sofia si Veliko a doua parte

Prima impresie:

– Despre Veliko Tărnovo putem sa spunem ca este un fel de Sighisoara a Bulgariei, datorita stilului medieval. Un oras incarcat cu istorie, Veliko sau „Orasul Tarilor”, dupa cum i se mai spune a fost construit pe 3 dealuri Țareveț, Trapezița și Sveta Gora, iar in perioada 1185-1393, devine capitala a Țaratului vlaho-bulgar.

Despre itinerariu :

Din pacate nu am avut prea mult timp la dispozitie, asa ca am reusit sa petrecem doar 1 zi in acest loc deosebit de frumos.

Cum ajungem in Veliko ?

Din nou cea mai buna varianta ar fi masina. La fel de bine se poate ajunge si cu autobuzul, cu cei de la FlixBus.

Traseul nostru s-a continuat din Sofia, asa ca ne-am indreptat spre autogara (central bus station) si de acolo cu cei de la  EtapGroup, am ajuns in Veliko (south bus station).

Veliko

Este impartita in 2 zone : orasul nou si orasul vechi, noi alegand sa ne petrecem timpul in cea din urma.

In cazul in care nu vreti sa ratati nimic si sa profitati la maxim de „experienta Veliko” va recomandam sa faceti scurta vizita la Centrul De Informare Turistica , de unde puteti lua o harta turistica sau cere diverse informatii de care aveti nevoie.

Ce vizitam?

Fortăreața Țareveț ( Tsarevets Fortress ), cel mai faimos obiectiv turistic din Veliko.

Simbol al orasului, constructia fortaretei a fost inceputa de catre bizantini, continuata mai tarziu de slavi si bulgari. Isi atinge perioada de glorie cand devine capitala, dar in anul 1393 este distrusa de invazia otomana.

Costul unui bilet este de 6 Leva (BGN) si ar fi bine sa aveti suma exacta, deoarece de cele mai multe ori sa intample sa nu aibe sa va dea rest. Nu se accepta carduri sau alte valute precum Euro sau Dolari.

In fiecare zi de joi intrarea este gratuita.

Casa de bilete se afla pe partea stanga, cum priviti fortareata, iar la intrarea in fortareata biletul va este verificat.

De la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul toamnei aveti ocazia de a vedea in zilele de sarbatoare si de weekend un spectacol impresionant de lumini si sunet ce invaluie aceasta fortareata – Click Aici.

Incaltati-va lejer si luati apa cu voi, vor fi trepte de urcat si pavajul poate fi destul de alunecos, iar vara temperaturile sunt destul de ridicate depasind 40 grade.

Monumentul inchinat dinastiei Asanestilor.

Originile dinastiei sunt neclare, existand un conflict intre istoricii romani si cei bulgari.

Monumentul este compus dintr-o sabie ce „impunge” cerul, fiind inconjurat de 4 calareti :Petru, Ionita, Asan si fiul acestuia Ivan.

Samovodska Charshia (Rakovski St.) – Strada Mestesugarilor

Puteam spune ca este inima acestei zone. Un loc de unde puteti cumpara tot felul de suveniruri si obiecte artizanale. Tot aici puteti participa si la diverse workshop-uri precum cel de olarit, sculptura, dulciuri si multe altele.

 Strada Gurko

O putem descrie ca strada ce duce catre Monumentul Asanestilor. O strada marginita de raul Yantra, cu casute inghesuite ce ascund o alta fata a orasului. Mergand pe aici o sa va dati seama ca „exista 2 lumi”, cea a localnicilor, preocupati cu mestesugurile lor si cea a noastra, a turistilor, plina de cu tot felul de restaurante si magazine.

Unde Mancam?

Puteti manca oriunde, cu siguranta nu veti regreta. Mancarea este deosebit de gustoasa, iar preturile mici daca ar fi sa comparam cu cele din Sofia sau chiar din Bucuresti.

Noi am mancat la EGO, pe langa mancare, ne-a placut foarte mult privelistea.

Privelistea de pe Terasa EGO

Unde ne cazam ?

Noi am stat la Hotel PLAY , ne-a placut  mult si vi-l recomandam si voua.

Hotelul se afla in zona „veche” a orasului, la 500 m fiind strada Samovodska Charshia.

In concluzie, daca vreti sa evadati un weekend sau mai mult, in care sa va incarcati bateriile, sau pur si simplu vreti sa vedeti ceva nou si sa nu cheltuiti o avere Veliko este locul ideal.

Bulgaria pe langa mare, mai are si alte locuri ce merita vizitate.

Lasă un răspuns

Close Menu